Podaci i propisi

Vinogradarstvo i vinarstvo RH

Vinogradarstvo i vinarstvo u Republici Hrvatskoj imaju dugu i bogatu tradiciju, štoviše u nekim područjima Hrvatske predstavljaju jedinu moguću granu poljoprivrede, koja je u prošlosti na ovim područjima značila život, ostavila bogatu kulturnu baštinu koja je danas dio svjetske baštine.

Proizvodnju vina u Republici Hrvatskoj danas možemo okarakterizirati kao proizvodnju koja ima visoku tendenciju razvoja kvalitete čemu svjedoći sve veći broj medalja na internacionalnim ocjenjivanjima vina.

Proizvođači vina okupili su se 2011. godine u krovno Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te zajedno stvorili jednistvenu strategiju i brand hrvatskih vina pod nazivnom Vina Croatia – vina mosaica. U Udruženju vinarstva smatramo da će se Vina Croatia istaknuti pred vinima Novog svijeta po svojoj povijesnoj baštini, a od vina Starog svijeta po jednostavnosti i pristupačnosti.

Prije svega željeli bi da se hrvatska vina kušaju na mjestu odakle dolaze da se mogu na najbolji način okusiti autentični izvorni okusi, slavno podrijetlo, odnosno vina koja sa sobom nose okus podneblja iz kojeg dolaze, kao na primjer:
– Duboko, snažno vino, Plavac Mali sa suncem osunčanih padina Dalmatinske obale, dijela svjetske baštine
– Svježe, mirisno, proljetno vino – Malvazija iz hladnijih krajeva mistične, zelene Istre
– Graševina bogata teksturom, iz bogatog tla i zlatnih ljeta Slavonije i hrvatskog Podunavlja
– Svježa, živahna vina s padina, nastala na svježoj klimi osunčanih hrvatskih bregova

Udruženje vinarstva  temeljem brand strategije Hrvatsku je podijelila u 4 marketinške vinske regije: Slavonija i Podunavlje, Bregovita Hrvatska, Istra i Kvarner te Dalmacija. Shodno navedenom u regijama postoje i 4 regionalne Udruge vina: Graševina Croatica, Vinistra, Vino Dalmacije i Bregovita Hrvatska (u nastajanju) kroz koje djeluju i manje Udruge te svi proizvođači vina i grožđa koji imaju interes sudjelovati u stvaranju branda vinske Hrvatske te jačanju konkurentnosti hrvatskih vina na domaćem i stranom tržištu.

Udruženje vinarstva od 2014. godine punopravan je član Europskog vinskog Udruženja Comite europeen des entreprises vins –CEEV, koje zastupa EU proizvođače i trgovinu vinom.


Vinogradarstvo

Površine:
– ukupno 20.941 ha vinograda
– prosječna veličina vinograda – 0,26 ha
– prosječna veličina vinograda/gospodarstvu – 0,51 ha


Površine vinograda po regijama:
– Slavonija i Hrvatsko Podunavlje – 30,5 ha
– Bregovita Hrvatska – 22,2 ha
– Hrvatska Istra i Kvarner & Dalmacija – 47,3ha