Dalmacija


Dalmacija bez sumnje spada u najvažnija hrvatska vinorodna područja. Obuhvaća priobalni pojas od Zadra do Konavala, otoke i zaleđe. Počeci uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na tlu današnje Hrvatske vežu se upravo za ovo područje. I danas je vinogradarstvo važna ekonomska grana, jer prirodni uvjeti omogućuju Dalmaciji proizvodnju raznolikih, ali vrlo kvalitetnih vina.

Osim duge i bogate tradicije, danas ovo područje poprima i nova obilježja – posljednjih godina dolazi do pojave velikog broja malih proizvođača, koji proizvode na moderan način, te tako dodatno podižu kvalitetu dalmatinskih vina. Obiteljski podrumi postaju male i srednje vinarije, koje koriste suvremenu tehnologiju u vinogradima i podrumima. Uz veliki broj autohtonih sorata i bogatstvo prirodnih uvjeta ovo područje se tako ponovo vraća putovima stare slave, a vina osvajaju brojna odličja i izazivaju sve veći interes kupaca. U Dalmaciji se tradicionalno više proizvode crna vina, pogotovo u priobalju i na južnim stranama otoka, gdje je Plavac mali vodeća sorta.

Od autohtonih nalazimo još i Tribidrag (ili Crljenak kaštelanski, u svijetu poznatiji kao Zinfandel), Babić i Plavinu, te brojne rijetke, lokalno važne sorte. Bijele sorte se više uzgajaju u unutrašnjosti, gdje je veći utjecaj hladnije kontinentalne klime, te u poljima priobalja i otoka. Pošip se posljednjih godina nametnuo kao vodeća sorta, zbog brojnih povoljnih karakteristika, zatim Maraština, Malvasija dubrovačka, Vugava, Debit i još mnoge, rijetke i ograničeno raširene sorte.

Introducirane su i brojne svjetske sorte, pretežito crne, a najbolje rezultate pokazuju Merlot, Cabernet sauvignon i Syrah, u Ravnim Kotarima i Grenache crni.