Istra & Kvarner


Istra i Hrvatsko primorje su najzapadnije vinogradarske podregije, izvrsnog zemljopisnog položaja i blage mediteranske klime. Međutim, veliki je utjecaj kontinentalne, što sa posebnostima i razlikama u sastavu tala uvelike karakterizira vina u pozitivnom smislu.

Povijest uzgoja vinove loze Istre i Hrvatskog primorja je vrlo duga, seže u antička vremena. Istra je podijeljena u tri vinogorja, a cijeli poluotok karakteriziraju velike razlike u reljefu – vinogradi se prostiru od samog mora pa do površina na visinama i preko 400 m, različitog nagiba i ekspozicije. Vinogradi Hrvatskog primorja se nalaze u pet vinogorja, a zauzimaju mnogo manje površine nego istarski. Najznačajnije površine su na Krku, Cresu i Lošinju, te u priobalju.

Ovdje nalazimo podjednako kontinentalne i mediteranske sorte, koje ovdje daju vrhunske rezultate. Najvažnija sorta Istre je Malvazija istarska, u Kvarneru je to Žlahtina, a od bijelih nalazimo još i Chardonnay, Sauvignon bijeli, Pinot bijeli i Pinot sivi, svjetske, dobro poznate sorte koje ovdje daju odlične rezultate, te Muškat bijeli, sortu koja se ovdje najčešće nalazi pod imenom Muškat momjanski. Teran je vodeća crna sorta u Istri, a nalazimo još i Cabernet sauvignon i Merlot, Pinot crni, Hrvaticu i Frankovku, ovdje poznatoj pod nazivom Borgonja. Područje je bogato i rijetkim, autohtonim sortama vinove loze, koje su nažalost, u najvećoj mjeri nestale iz intenzivne proizvodnje. Međutim, posljednjih godina dolazi do njihove revitalizacije, posebno u Hrvatskom primorju, čemu u prilog ide i orijentacija tržišta prema autohtonim, originalnim proizvodima.