Loading Events
  • This event has passed.

« All Events

Festival traminca 3.0

21.05.2021. - 22.05.2021.

Unatoč koroni, koja ne posustaje i cijeli društveni život drži u neizvjesnosti, organizatori Festivala traminca najavljuju za 21. i 22. svibnja treće izdanje ove vinske fešte koja, prije svega, slavi traminac i uzdiže ga na razinu za koju vjeruju da ta sorta i zaslužuje.

Ove godine uvodi se i novitet za koji organizatori vjeruju da će opstati i dodatno pozicionirati Festival traminca kao događaj koji će i u širim svjetskim okvirima postati najrelevantnije mjesto za godišnju inventuru svega što se događa u svijetu te sorte. Naime, riječ je o Traminac Grand Tastingu, velikom ocjenjivanju traminaca koje će biti ostvareno u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, a očekuje se da će na ocjenjivanje prispjeti oko 120 uzoraka te sorte koja u sortimentu vinske Hrvatske, kao i u susjednoj Sloveniji, Srbiji ili Mađarskoj, čini manje od 1 posto ukupne proizvodnje.

Festival traminca će u svom trećem izdanju, na sada već tradicionalnu Gala večeru, u Iloku u dvorani Princeps na Principovcu ugostiti i prvog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, Gorana Kočiša, koji ju je zaslužio za svoje kuhanje u zagrebačkom restoranu Noel. Gost-kuhar na prvom izdanju Festivala traminca bio je proslavljeni Tom Gretić, bivši Masterchef, bivši najstroži sudac u kulinarskom showu „Tri, dva, jedan – kuhaj“, bivši direktor i glavni kuhar u prestižnom rovinjskom hotelu Monte Mulini, jedini hrvatski chef kome je bila ukazana čast kuhanja u prestižnom Hangaru 7 u Salzburgu, dok je prošle godine gastronomske mogućnosti traminca u simbiozi s bosanskom kuhinjom pokazao Nihad Mameledžija, najpoznatiji bosanskohercegovački chef s iskustvom rada u mostarskom Marriotu, sarajevskom Svissotelu i restoranu 4 sobe gospođe Safije, kuhar koji je snimio više od 600 kulinarskih emisija na Hayat televiziji.

Nakon što su na prva dva izdanja Alsace predstavljali vinarije Domaine Weinbach, Domaine Paul Ginglinger i Trimbach, svoj dolazak u Ilok je potvrdio i veliki Marc Tempé. Naime,

Marc Tempé je, uz Domaine Weinbach i Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz Alzasa koju je Robert Parker za gewurztraminer Grand Cru Mambourg Selection de Grain Nobles nagradio s maksimalnih 100 bodova! Robert Parker je, inače, u svojoj karijeri sa 100 bodova ocijenio ukupno 250 vina iz Francuske.

Također, svoj dolazak na Festival je potvrdio i Amedee Mathier, proizvođač savagnina (žutog traminca) iz švicarske pokrajine Valais, kao i Michael Gross, Austrijanac s vinogradima u slovenskoj Gorci, Mladić koji je u nekoliko godina samostalnog vinarenja osvojio čak tri platinaste medalje na Decanteru.

Najpoznatiji talijanski sommelier Luca Gardini održat će veliko predavanje o najboljim tramincima Alto-Adigea, a srpski bloger i vinski promotor Tomislav Ivanović ispričat će priču o tramincima Fruške gore. Vinski pisac Ivo Kozarčanin održat će radionicu o ledenim berbama traminca, a Festival traminca će se svojevrsnom posvetom i kušanjem njezinih najboljih vina zahvaliti nedavno umirovljenoj Veri Zimi za potporu koju je pružila u pokretanju i održavanju ovoga festivala upravo u Iloku.

Beogradski čokolatijer Miloš Stojaković potrudio se napraviti tri različite čokolade za tri različite vrste traminaca Iločkih podruma te će o tome pričati na posebnoj radionici.

Gostujuća sorta Festivala traminca bit će muškat momjanski, kojeg će u Iloku predstaviti „Momjanski muškatiri“ – Gianfranco Kozlović, Marino Markežić – Kabola, Rino Prelac, braća Sinković, Patrik i Sergej, te Anđelo Brajko. Bit će to prvi put da se ta sorta u ovakvom izdanju predstavlja izvan Istre.

Podijeli na društvenim mrežama!

Details

Start:
21.05.2021.
End:
22.05.2021.

Organizer

Vina Croatia
Email:
info@vina123.com

Venue

Ilok
Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Map
×
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages