/ / Festival traminca

Festival traminca

Ante Miličević šampion, sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

U sklopu Festivala traminca, u čijoj realizaciji je Hrvatska gospodarska komora sudjelovala kao sponzor, organizirano je ocjenjivanje traminaca.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, istaknuo je na gala večeri: „Hrvatska ima bogatstvo autohtonih sorti i predivan mozaik četiri vinogradarske i vinske regije s njihovim klimatskim, sortnim i položajnim specifičnostima kao što je i ova Iločka s tramincem. Naše vino nije samo prehrambeni i potencijalno važan izvozni proizvod. Ono uz gastronomiju igra sve snažniju ulogu u turističkoj ponudi, a događanja poput ovog brendiraju Hrvatsku i kao eno-gastro destinaciju“. Također je istaknuo  kako će „HGK i dalje pod zajedničkim brandom Vina Croatia Vina Mosaica, još snažnije i vlastitim sredstvima i sredstvima EU fondova – vinske omotnice, raditi na promociji hrvatskih vina s ciljem jačanja izvoza i njihove potrošnje u zemlji.

Traminac Požežanina Ante Miličevića s vinogradom u Mitrovcu nedaleko od Kutjeva, Izborna berba prosušenih bobica iz 2013. godine, šampion je prvog i najvećeg ikada ocjenjivanja hrvatskih traminaca organiziranog kao svojevrsni uvod u treće izdanje Festivala traminca koji se 21. i 22. svibnja održao u Iloku.

Antin traminac je zavrijedio vrlo visokih 96,66 bodova i najbolje je ocijenjeno vino među ukupno 87 uzoraka iz cijele Hrvatske te tri iz susjedne Mađarske. Također, njegov traminac je postao šampion u kategoriji predikatnih vina, kao što je šampionom među suhim tramincima proglašen traminac iz 2015. godine Vinarije Papak (95,3 boda), u konkurenciji polusuhih slavio je Ivan Enjingi sa svojom Izbornom berbom iz 2009. godine (93,3), najbolji poluslatki traminac dolazi iz Vinarije Trs – Izborna berba 2016. (96), i to u naknadnom pripetavanju s tramincem iz  baranjske vinarije Kolar, dok je među maceriranim tramincima, kojih je bilo šest – Misna vina, Srđan Barić, Bedekovich, Tomac, Bolfan i Jagunić, najveću ocjenu, 86,66 bodova, zaslužio traminac iz 2020. godine Misnih vina iz Trnave.

Čak sedam traminaca je motiviralo ocjenjivače – Marija Meštrovića, Ivanu Puhelek, Brunu Gaberšeka, Franju Francema, Krešimira Ivančića, Željka Bročilovića Carlosa, Ivu Kozarčanina, Sašu Špiranca, Igora Lukovića i Zoltana Gyorffyja, da ih nagrade s platinastom medaljom, za koju je prag iznosio 95 bodova. Riječ je o Miličevićevoj Izbornoj berbi prosušenih bobica, Ledenoj berbi iz 2016. Vinarije Papak (95), Izbornoj berbi prosušenih bobica iz 2018. Vinarije Rajaković iz Krašića (95), Ledenoj berbi iz 2018. Kutjeva dd (95,33), Izbornoj berbi iz 2016. godine Vinarije Trs (96),  Tramincu iz 2019. godine Vinarije Kolar iz Baranje (95) te tramincu iz 2015. godine Vinarije Papak iz Iloka (95).

Zlatnim medaljama, za koje je trebalo osvojiti najmanje 90 bodova, okitilo se čak 14 traminaca:

Kalazić – Traminac 2019. (90,66);

Apostol – Traminac 2017. (90,66);

Kalazić – Traminac 2017. (90,33);

Kalazić – Traminac 2012. (92,33);

Enjingi – Traminac 2009. (93);

Dražen Zečić – Traminac Kasna berba 2016. (92);

Dražen Zečić – Traminac Kasna berba 2015. (90,66);

Bodren – Traminac 2018. (93,33);

Iločki podrumi – Izborna berba bobica 2017. (91,33);

Đurinski – IBPB 2015. (91);

Misna vina – Izborna berba 2012. (93,33);

Misna vina – Ledena berba 2011. (91);

Šafran – Izborna berba bobica 2009. (90);

Iločka polja – IBPB 2008. (90).

Ocjenjivači nisu skrivali uzbuđenje zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih traminaca koji se proizvode u Hrvatskoj, a neki, poput Ive Kozarčanina, sve su usporedili s „vatrometom s raketama koje su se lijepo razišle i ispucale jako lijepu priču“. Naš slovenski prijatelj i veliki vinski znalac, Bruno Gaberšek, naglasio je da je traminac sorta za 21. stoljeće i moderne vinske konzumente.

  • Traminci moraju biti rendgenizirani i pregledani i – to je to, navalimo na traminac! Ovo ocjenjivanje je idealna pozivnica za predstojeći Festival traminca na kojem će svi gosti biti u mogućnosti kušati sve ove bisere s kojima se Hrvatska s razlogom može podičiti, naglasio je Bruno.

Mario Meštrović, istaknuti hrvatski sommelier, koji je predsjedao ocjenjivačkom komisijom, smatra da će upravo Festival traminca s ovakvim uzorcima te sorte pojačati zanimanje za tramincima i krajnjim istokom vinske Hrvatske.

  • Prije svega, traminac je vrlo dopadljiva sorta, predivnih aroma ružica, suhih marelica, đumbira, suhe kamilice, prosuđenog voća… Ono što me posebno fasciniralo, poglavito kod vrhunskih primjeraka, jest fantastična svježina, užitak slasti, ravnoteže okusa, bogata aromatika. Svi ovi traminci koje smo kušali i ocjenjivali naprosto su najbolja moguća pozivnica na Festival traminca na kojem će se svi oni moći kušati. U tom smislu, Festival traminca je idealan događaj kao pozivnica za neizostavni dolazak u Ilok!

Željko Bročilović Carlos je utvrdio da su ocjenjivači naišli na vina koja „mogu bez ikakvih problema konkurirati najboljim tramincima Alzasa i Alto Adigea“, a slično razmišlja i Saša Špiranec:

  • Najbolji hrvatski traminci su kao Dinamo u Ligi prvaka! A to znači – talentirano, možemo, ali fali nam onaj jedan korak da budemo sami vrh!

Decanterov sudac iz Srbije, Igor Luković, smatra da u Hrvatskoj postoje traminci svjetske klase, a najviše ga je fascinirao „diverzitet stilova, kao i diverzitet terroira koji utječu kakav će traminac biti u konačnici“.

Svi traminci koji su bili na ocjenjivanju bili su ponuđeni na kušanje i posjetiteljima Festivala traminca svibnja na otvorenom prostoru travnjaka ispred ladanjske kuće na Principovcu gdje se, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, okupilo više od 600 ljudi.

Apsolutna zvijezda Festivala traminca bio je kuhar Goran Kočiš koji je sa svojom gala večerom u šest slijedova apsolutno oduševio stotinjak gostiju te još jednom, nakon što su to dvije godine zaredom uradili Tom Gretić i Nihad Mameledžija, dokazao gurmanski potencijal traminca.

  • Gala večeru sam shvatio i kao izazov i kao užitak i iznimno sam uzbuđen pokazati svima koji dođu neizmjerne mogućnosti kontinentalnog dijela Hrvatske koji, uvjeravam vas, gastronomski, i u svakom drugom smislu, nije ništa manje privlačniji od mora, rekao je Goran Kočić, kuhar koji je za svoje kuhanje u zagrebačkom restoranu Noel zaslužio Michelinovu zvjezdicu.

Na Festivalu traminca organizatori su prvi put odlučili predstaviti i neku „gostujuću sortu“, a tu čast su ove godine zavrijedili proizvođači muškata momjanskog Gianfranco Kozlović, Rino Prelac, Marino Markežić Kabola i Patrik Sinković.

Unatoč brojnim problemima, uvjetovanim radom u uvjetima korone, domaćini su i ove godine uspjeli organizirati i zavidan broj uzbudljivih radionica, a među gostima su bili Danilo Steyer, Slovenski vinar koji je deset godina organizirao Salon traminca i tako uspio dovesti tu sortu u susjednoj nam državi do razine „nacionalnog blaga“, a ponajveći vinski pisac u Srbiji, Tomislav Ivanović, održao je veliki masterclass o najboljim tramincima Srbije.

Svoje premijere na Festivalu predstavili su vinari Krunoslav Sontacchi, Srđan Barić i Dominik Jagunić, a Iločki podrumi, najveći proizvođač traminca u Europi, predstavio je svoju cijelu lepezu traminaca, po čemu su jedinstveni u širim okvirima.

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave