Vinogradarske regije i sortiment

/ Vinogradarske regije i sortiment

Povoljan geografski smještaj, raznolikost klimatskih i pedoloških prilika idealnih za uzgoj vinove loze kroz povijest su područje Republike Hrvatske činile izuzetno pogodnim za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Brojna arheološka nalazišta te povijesni zapisi, svjedok su prošlih vremena kada su Grci, Ilirska plemena i Rimljani širili kulturu uzgoja vinove loze i uživanja u vinu. 

Kao niti jedna druga, vinska zemlja, Hrvatska se odlikuje sa četiri različite regije, koje svoj temelj grade na osobitostima sunčeva sijanja, odnosno sunčeve topline, neophodne za uspješan uzgoj vinove loze. U svakoj od njih ogleda se utjecaj Mediterana, Alpa i Panonske ravnice. Na relativno malom prostoru, od juga prema sjeveru proteže se sunčana Dalmacija nadovezujući se na Hrvatsku Istru i Kvarner. Središnja, bregovita Hrvatska smjestila se na sjeverozapadni kontinentalni dio u zagrljaj planina i brežuljaka koje se spuštaju od Dinarida i Alpa, da bi na blagim padinama Slavonskog gorja prešla u Slavoniju koja se na krajnjem istoku pretače u Hrvatsko Podunavlje, a završava na obalama Dunava. 

Raznolikost podneblja pruža široku paletu vinskih stilova, različitih vinskih sorata. Najzastupljeniju hrvatsku sortu, Graševinu, uglavnom nalazimo u kontinentalnim predjelima u različitim varijacijama vina od laganih, svježih pjenušavih, aromama bogatih preko mladih, do bujnih, složenih i odležanih Graševina. Na „kontinentu“ uz Chardonnay, Pinot sivi, Traminac, Silavanac, Sauvignon nalaze se i mnoge autohtone sorte poput Škrleta, Kleščeca ili Kraljevine, karakterističnih za pojedine vinske podregije. Jednak izazov čini otkrivanje ponajboljih crnih vina Pinota crnog, Frankovke, Merlota ili Cabernet sauvignona. Malvazija Istarska uz Teran, Borgonju, Muškat ružu i vino Muškat momjanski krasi poluotok Istru, dok se obalom jadranskog mora pružaju na tisuće otoka sa svojim autohtonim sortama poput Žlahtine, Maraštine, Pošipa, Grka, Babića, Plavine ili Plavca malog s posebno atraktivnog položaja Dingač te u cijelom svijetu popularne hrvatske sorte Crljenka kaštelanskog.