/ / GRAŠEVINE SLAVONIJE I HRVATSKOG PODUNAVLJA POKAZALE SVOJ PUNI POTENCIJAL

GRAŠEVINE SLAVONIJE I HRVATSKOG PODUNAVLJA POKAZALE SVOJ PUNI POTENCIJAL

U hotelu Esplanade u Zagrebu održan je En Primeur – prvo kušanje mladih vina, s naglaskom na graševinu.

Na prvom ovogodišnjem En primeuru zablistala je graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj, koja u zadnjem desetljeću privlači sve veću pažnju, kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta. 

U organizaciji Graševine Croatice, 1. veljače 2024. godine su u hotelu Esplanade vinari iz Slavonije, Baranje i Srijema predstavili svoje novitete, a najviše pažnje su privukle mlade graševine iz berbe 2023. 

Iako dio predstavljenih uzoraka nije još izbistren (jer graševine najviše kvalitete i cjenovnog ranga još trebaju sazrijevati u podrumu barem dva do tri mjeseca), prvi dojmovi posjetitelja su izvrsni. 

Kao i svake godine, Esplanade se pokazala sjajnim mjestom za prvi veliki godišnji vinski susret u Zagrebu na koji su došli profesionalci i ljubitelji vina, posebno graševine iz cijele Hrvatske jer je cilj premijernog kušanja (En Primeur) predstaviti raznolikost graševine i njenu povezanost s mikrolokacijama s kojih dolazi te pokazati potencijale berbe koja se upravo priprema za tržište kako bi ugostitelji, ali i šira vinska publika mogli znati što ih očekuje u punoj zrelosti vina.

Manifestaciju su otvorili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević i predsjednik Graševine Croatice Josip Pavić.

Nazočne je uvodno pozdravio predsjednik Graševine Croatice Josip Pavić te je naglasio povijesnu važnost vinarske regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, ali i posvećenost vinara visokoj kvaliteti vina koje se potvrđuje kako u Hrvatskoj tako i na prestižnim ocjenjivanjima na svjetskoj razini.

Dragan Kovačević je posebno istaknuo visoku kvalitetu vina berbe 2023., unatoč vremenskim nepogodama i smanjenju prinosa na pojedinim lokalitetima. Graševina je naša najvažnija sorta koja čini dvije trećine hrvatskog izvoza vina i zato njezina promocija ima značaj ne samo za Slavoniju i hrvatsko Podunavlje već i za cijelu Hrvatsku. Očekujemo i dobre rezultate i nove ugovore na nastupu dvadesetak naših vinara na sajmu Prowine u Duesseldorfu, kojeg i ove godine HGK organizira i sufinancira  u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. 

Državni tajnik Tugomir Majdak istaknuo je potporu Ministarstva poljoprivrede radu regionalnih organizacija u cilju povećanja promocije hrvatskih vina te je otvorio manifestaciju. 

Za brojne posjetitelje ovo je bio jedan od najočekivanijih En Primeura jer je godina iza nas prema ocjenama iskusnih vinogradara i vinara bila jedna od najizazovnijih u posljednjih deset godina. Bez obzira na klimatske promjene, vremenske nepogode i sve ono što je zadesilo vinare, od Feričanaca i Orahovice, preko Kutjeva i Baranje sve do Srijema, iskustvo i predanost radu u vinogradu i podrumu još jednom je urodila vinima koja su iznad svih očekivanja. Profesionalci, stručna javnost i vinska publika na En Primeuru su pronašli svoje ovogodišnje favorite među brojnim etiketama iznimnih graševina. 

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave