/ / Hrvatska vina na otvaranju Svjetskoga Grada vina – La Cite du Vin u Bordeauxu

Hrvatska vina na otvaranju Svjetskoga Grada vina – La Cite du Vin u Bordeauxu

Uz bok najznačajnijim svjetskim proizvođačima vina Francuske, Španjolske, Portugala, Italije, Čilea i Australije, Hrvatska će vina od 1. lipnja 2016. prisustvovati najvećem i najistaknutijem predstavljanu ovakve vrste u posljednjih nekoliko godina.

Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori dogovorilo je trogodišnju suradnju s gradom La Cite du Vin u pokrajini Bordeauxu u Francuskoj, koji je zahvaljujući vinima vrlo poznat svoj svjetskoj javnosti, a ujedno je ovo i regija koju godišnje posjete milijuni turista, upravo radi kušanja dobrih vina te općenito zbog bogate gastronomije.

Zahvaljujući toj suradnji, naši će vinari imati priliku predstaviti više od 3000 boca najznačajnijih hrvatskih vina. Tako će se u spomenutom Gradu vina u Bordeauxu predstavljati graševina, malvazija i plavac mali kao naše najzastupljenije sorte, ali i druge autohtone sorte poput pošipa i tribidraga.

La Cité du Vin je mjesto koje je izgradila francuska Fundacija za kulturu i promociju vina kako bi posjetiteljima, stručnoj javnosti i svim zaljubljenicima u enologiju omogućila da se na jednome mjestu upoznaju sa svim vinima svijeta. Očekuje se da će Grad vina ove godine posjetiti između 500 i 800 tisuća turista kako bi prisustvovali brojnim radionicama i prezentacijama vina i vinskih sorti.

U Gradu vina ove će se godine predstaviti vina iz 19 hrvatskih vinarija: Agroprodukt, Badel 1892, Belje, Degrassi, Dingač Skaramuca, Dubrovački podrumi, Iločki podrumi, Kozlović Vinarija, Krauthaker, Osilovac, Poljopromet, PP Orahovica, PZ Maslina i Vino, Rizman, Jako vino, Vina Matošević, Vina Poletti OPG, Z.T.O. Benvenuti, Zlatan Otok.

Proizvodnja vina u Hrvatskoj iznosila je 943.000 hl vina za 2015. godinu. Također, u toj je godini zabilježen izvoz od 49.398 hl vina i uvoz od 290.109 hl vina.

Više informacija o La Cité du Vin možete naći na laciteduvin.com

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave