/ / Jaskanske vinske svečanosti

Jaskanske vinske svečanosti

Tradicionalna jaskanska rujanska vinska fešta održava se od 1992. godine, promovira vina i vinare ovoga kraja te najavljuje novu berbu – to je ujedno najvažnija godišnja manifestacija i društveni događaj u Jastrebarskom i okolici.

Događanja na jaskanskom Sajmištu počinju tradicionalnom povorkom od Strossmayerovog trga do šatora gdje se kroz četiri dana održava bogat kulturno-umjetnički program, degustacijsko-prodajna izložba vina uz kulinarsku ponudu te zabavni večernji sadržaji, a zbog svega toga ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

Osim događanja na Plešivičkoj vinskoj cesti te u šatoru na Sajmištu, Jaskanske vinske svečanosti upotpunjene su otvaranjem brojnih izložbi na temu vina, tu je i neizostavni KotloVINA show – natjecanje u spremanju kotlovine te zanimljiva sportska događanja kao što je Jaskanski vinski treking. Posljednjih nekoliko godina, kao dio Svečanosti, predsjednik Republike Hrvatske organizira berbu grožđa za sve diplomate akreditirane u Hrvatskoj – dobro poznatu i rado posjećenu Diplomatsku berbu.

Manifestacija je također obogaćena Dionizovima večerima – na gospodarstvima vinara Plešivičke vinske ceste, tada se, u ugodnim ambijentima, isprepleću vino i glazba uz kušanje vina i nastupe renomiranih imena hrvatske glazbena scene. Na Jaskanskim vinskim svečanostima svake se godine predstavljaju kandidatkinje za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije.

Izvor: TZ Hrvatska

Podijeli na društvenim mrežama!