/ / Održan Festival Vino Dalmacije

Održan Festival Vino Dalmacije

Festival Vino Dalmacije, godišnja smotra vinara iz cijele Dalmacije, u organizaciji središnjeg regionalnog Udruženja Vino Dalmacije otvoren je u subotu 9. ožujka u  prostoru hotela Le Méridien Lav.

Aktualan je to i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije, jer su zastupljene vinarije iz svih dijelova Dalmacije, od okolice Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu. Dodatni sadržaj Festivala ove godine je gostovanje vinara iz Hercegovine, pa se osim uvida u aktualnosti dalmatinskih vina može saznati i kakva je trenutna situacija s hercegovačkim vinima.

Festival je organiziran kao promenadno kušanje, na način da posjetitelji šećući obilaze stolove s izlagačkim mjestima, degustiraju vina i direktno od proizvođača saznaju detalje o kušanom vinu; svojstva, cijenu, količine i sve druge potrebne informacije. Ukupno izlaže 75 vinarija s područja cijele Dalmacije i Hercegovine. Na festivalu su predstavljena brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2023. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta. Na taj su način brojni ugostitelji i trgovci svoje vinske liste dopunili novitetima. Lista izlagača na ovogodišnjem Festivalu Vino Dalmacije dostupna je na poveznici: https://vinodalmacije.com/izlagaci/

Povodom otvorenja potpredsjednik HGK Dragan Kovačević istaknuo je da je HGK u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede uložila značajne napore kako bi se ustrojile Regionalne vinarske organizacije, kao što je i Regionalna organizacija Vino Dalmacije, te da bi se za njihov rad osigurala proračunska sredstva. Time  su stvorene pretpostavke  za snažniju promociju hrvatskih vina i vinara u zemlji i inozemstvu pod zajedničkim brendom Vina Croatia Vina Mosaica koji sublimira regionalne specifičnosti hrvatskoga vinarstva. Ova vinska manifestacija najbolja je uvertira za svjetsko ocjenjivanje vina Concour de Mondial koji se ove godine održava u Splitu te uvertira za nastup i predstavljanje naših vinara na najvećem svjetskom sajmu vina Prowein 2024, Dusseldorf. Unatoč prošlogodišnjim vremenskim nepogodama i smanjenim prinosima i ove godine dalmatinska vina pokazuju vrhunsku kvalitetu i vjerujemo da će se uz poznate brenodove kao i svake godine  na ovoj manifestaciji promovirati i nove vinarije i etikete. 

Na samom otvorenju, svim vinarima, partnerima, posjetiteljima i sponzorima obratio se i prigodnim riječima zahvalio predsjednik Udruženja Vino Dalmacije Leo Gracin.

“Vođeni motom najuspješnijeg dalmatinskog vinara  Miljenka Grgića: “Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, drugom u podrumu, a s obje noge na tržištu” Udruženje Vino Dalmacije nastoji okupiti sve dalmatinske vinare od Zadra do Konavala i svojim radom dodatno uzdignuti identitet i imidž regije, onako kako ona to i zaslužuje” istaknula je menadžerica Udruženja Vino Dalmacije, Monika Prović.

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave