Nacionalno ocjenjivanje vina

/ / Nacionalno ocjenjivanje vina

Graševina vrhunska 2014 (Iločki podrumi), Traminac vrhunski 2014 (Iločki podrumi), Traminac ledena berba 2011 (Kutjevo), Ledeno vino 2012 (Vina Đurinski), Pomet 2011 (Vinogradarstvo i vinarstvo Crvik) i Vuglec – prirodno pjenušavo vino 2013 (Vuglec breg), šampioni su 1. Nacionalnog ocjenjivanja vina, ’Vina Croatia’, koje je pokrenulo Udruženje vinarstva HGK, s ciljem daljnje promocije domaćih vina, ali i jačanja konkurentnosti proizvoda vina na tržištu. Nagrade su uručene u hotelu Esplanade Zagreb, u sklopu međunarodnog festivala vina i kulinarstva 10° Zagreb VINOcom.

Kutjevački Traminac ledena berba 2011. i Krauthakerov Zelenac IBB 2009. ponijeli su titulu velikog zlata, a podijeljeno je još 49 zlatnih medalja i 23 srebrnih u sedam kategorija.

“Na prvo nacionalno ocjenjivanje vina prijavile su se 64 vinarije, a ukupno je ocijenjena 201 etiketa. Zahvaljujući ocjenjivanju, očekujemo brže i bolje brandiranje kapljica Lijepe naše i na međunarodnoj pozornici. Ocjenjivanje ima i međunarodnu dimenziju jer su u kušanje, uz naše ocjenjivače, uključeni većinom i inozemni stručnjaci degustatori – renomirani enolozi, sommelieri i vinski trgovci, što je višestruka prednost. Time se dobiva vrijedna informacija o tome kako svijet reagira na hrvatsko vino.

Relevantni vanjski krugovi, koncentrirani samo na vino odavde, upoznaju se s našim proizvodima na njihovu izvoru, što je bitno jer su dojmovi jači, a onda je velika i vjerojatnost da se iz tih strukovnih krugova vani prema tržištima širi složena priča o našoj kapljici i eno-gastronomiji”, objasnio je potpredsjednik HGK Želimir Kramarić koji je u ime Hrvatske gospodarske komore primio i zahvalu direktora VINOcoma Ivana Dropuljića za dugogodišnju potporu i pokroviteljstvo festivalu. Također je objasnio i kako se pri izboru inozemnih ocjenjivača pazilo da se pozovu prvenstveno oni iz zemalja za koje se smatra da su za nas najzanimljivije kao vinska, ali i turistička tržišta.

Vina su ocjenjivale stručne komisije, sastavljene od deset inozemnih sudaca iz Velike Britanije, Nizozemske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije te pet domaćih sudaca, a ocjenjivala su se klasičnom metodom; 100 bodova u skladu s pravilima organizacije International Organisation of Vine and Wine (OIV-a) i L’Union Internacionale des Oenologues (UIOE-a).

Popis šampiona i osvajača medalja možete učitati u rubrici prateći dokumenti u desnom stupcu ove stranice.