Sorte
Kultivara koji se mogu naći u Hrvatskoj: 200
Navedeni kao priznati na službenoj listi RH: 198
Autohtonih sorti: 60
Glavne domaće sorte:
GRAŠEVINA – 4.511,8 ha (cca 23 %),
Sorta koja je u Hrvatskoj procvjetala i dobila novo značenje.
Graševina je u dobrim regijama u stanju dati izvrsnu kvalitetu. U Hrvatskoj u tome prednjače tri regije, Baranja i Ilok naslonjene na Dunav, te Kutjevo iz središnje
Slavonije.
MALVAZIJA ISTARSKA – 1.662,5 ha (cca 8 %),
Kad nosi oznaku IQ, malvazija istarska je suho i osvježavajuće vino.
Malvazija istarska se uzgaja diljem čitave Istre. To je prilično veliko
područje koje nudi različite mikro klimatske uvjete zbog kojih vino od malvazije istarske dolazi u nekoliko stilova. Udruga istarskih vinara dodatno je zaštitila stil i kvalitetu svojih vina oznakom “IQ” (Istrian Quality) na grlu boce.
PLAVAC MALI – 1.550,2 ha (cca 8 %),
Kralj crnih sorti.
Plavac mali autohtona je sorta srednje i južne Dalmacije. Osim što je sorta autohtono dalmatinska, njezin se uzgoj nažalost također sveo samo na te okvire, pa se može naći uglavnom na svim većim otocima i uskom obalnom dijelu srednje i južne Dalmacije. Po količini uzgoja prednjači poluotok Pelješac, odmah iza njega
Hvar, a onda slijede ostali, Brač, Vis, Mljet, Lastovo…
Slijede: Merlot, Rizling rajnski, Chardonnay, Plavina, Cabernet sauvignon, Frankovka, Babić, Rukatac, Maraština, Kraljevina / Königstraube, Pošip, Sauvignon bijeli, Trbljan, Traminac, Kujundžuša, Trebbiano toscano, Ugni blanc, Teran, Pinot sivi, Pinot bijeli, Pinot crni, Syrah, Moslavac, Vranac Kratošija, Silvanac zeleni, Refošk, Zweigelt, Crljenak, Zinfandel, Primitivo, Škrlet, Bogdanuša, Vugava, Grk …
Ostale najvažnije bijele sorte