Podunavlje

Tipični predstavnici bijelih sorti

  • graševina
  • traminac

Tipični predstavnici crnih sorti

  • frankovka
  • cabernet sauvignon
  • merlot

Vinogorja

  • vinogorje Srijem
  • vinogorje Erdut
  • vinogorje Baranja

 

Obronke Fruške gore i Baranjske planine koji se izdižu iz ravnica Srijema i Baranje kao idealne položaje za uzgoj vinove loze prepoznali su još stari Rimljani koji su lozu i donijeli u ovaj kraj. Čuvena antička tradicija uspješno je nastavljena i njegovana tijekom Srednjeg vijeka, s duljom stankom za vrijeme opsade Turaka. Nakon njihovog odlaska novi gospodari, kasnosrednjovjekovne plemićke loze Odeschalchi, Eltz, Chech, te vojvode Savojski, vratili su stare običaje uzgoja vinove loze koji se na istim položajima njeguju i danas.

Oštre zime, prohladna proljeća, vrela ljeta i umjereno tople jeseni, glavne su klimatske karakteristike koje ovu ljupku regiju čine idealnom za uzgoj mnogih sorti vinove loze. Iznimno je važno da se sade na spomenutim obroncima, jer su ravničarske depresije kojima ovaj kraj obiluje podložne zimskom smrzavanju, a ono, kada se dogodi, zahtijeva vađenje kompletnih vinograda, te jesenskom truljenju zbog slabog strujanja zraka. Nadmorska visina koju posjeduju iločki Principovac ili Kneževi vinogradi i vjetrić koji tamo uvijek pirka, čine ove položaje zdravim i idealnim za najveće vinarske domete.

Dvije su se sorte u tim uvjetima odlično snašle: graševina i traminac. Graševina je danas bitno popularnija i zastupljenija sorta, no nije uvijek bilo tako. Prije stotinjak godina to je mjesto držao danas ponešto zapostavljeni traminac. Traminac ovdje često dolazi kao suho ili polusuho vino, za razliku od ostatka Europe i svijeta gdje je najčešće vrlo sladak. To ga čini posebnim i nastavi li se njegova kvaliteta ovako dobro razvijati kao posljednjih godina, mogao bi ostaviti značajan trag i na međunarodnoj sceni. Graševina je pak sorta koja najbolje pogađa ukus prosječnog Hrvata, a ovdje ima stvarno izvrstan potencijal. S kontroliranim prinosima i pravodobnim rokovima berbe posjedovat će prekrasan miris cvjetno voćnih aroma, a aroma u ustima će biti konkretna, blago pikantna, sočna i osvježavajuća.