Hrvatsko primorje

/ / / Hrvatsko primorje

Tipični prestavnici bijelih sorti

  • žlahtina
  • gegić

Najvažnije vinogorje

  • vinogorje Krk
  • vinogorje Pag

 

Važna vinska regija iznimno duge i bogate povijesti čije prave razmjere tek površno slutimo. Danas je nažalost, utjecajem i površinom vinograda spala na ostatke ostataka nekadašnje važnosti i veličine, o čemu najbolje svjedoče napuštene čuvene bakarske terase i prazni vinogradi okolice Novog Vinodolskog.

Kultura uzgoja vinove loze i pravljenja vina seže u predrimsko doba, a prema nekim autorima, upravo se ilirskim plemenima nastanjenim na ovom području pripisuje izum drvene bačve. Otoci Krk, Cres, Rab, Susak, Pag, kao i uski obalni pojas podno Velebita i Učke vrvjeli su vinogradima, za čije su širenje s otoka Krka bili najzaslužniji knezovi Frankopani i Crkva. Duga i bogata tradicija vinogradarstva u osvit je novog doba naprasno prekinuta pojavom kataklizmičke filoksere, nakon koje se većina vinograda više nikad nije oporavila. Neke su autohtone sorte nestale u potpunosti dok su druge poput žlahtine, trojšćine ili gegića opstale samo na malim površinama otočkih polja.

Svojevrsni povratak autohtonih sorti Primorja na vinsku scenu Hrvatske započeo je prije petnaestak godina i na sreću, taj početni zamah do danas ne staje. Prva se i u velikom stilu vratila žlahtina, koja je u zadnjih desetak godina postala nezaobilazno vino u ponudi većine restorana i trgovina. Njen osvježavajući karakter, krasan i prozračan miris, nježnih cvjetnih i zrelih voćnih aroma, te lagan, gladak i svilenkast okus osvojio je vinoljupce diljem zemlje, pa je s pravom ponijela titulu neprikosnovene eno-ikone Primorja.

Sljedeća eno-ikona – gegić, svoj je povratak na nacionalnu scenu tek započela. Posljednjih nekoliko godina s Paga nam stiže ta intrigantna sorta, okusom i solidnim tijelom donekle slična malvaziji, no mirisom vrlo specifična. Posjeduje cijeli dijapazon aroma, od finih mineralnih tonova, preko intenzivnih voćnih, do kompleksnih začinskih. Među poznatim i popularnim sortama nema pandana, pa će u dolazećim godinama biti vrlo zanimljivo pratiti reakciju tržišta na njena originalna svojstva. Najbolja kvaliteta i ujednačenost stila se doduše tek očekuju, povećanjem uzgoja i selekcioniranjem najboljih klonova.