/ / Održana izborna sjednica Udruženja vinarstva HGK

Održana izborna sjednica Udruženja vinarstva HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori dana 07. srpnja 2022. godine održana je izborna sjednica Udruženja vinarstva HGK. 

Za predsjednika Vijeća Udruženja na četverogodišnji mandat  izabran je g. Josip Pavić iz tvrtke Erdutski vinogradi d.o.o.

Ostali izabrani članovi vijeća su:

  1. Regionalna organizacija Graševina Croatica (Dino Galić)
  2. Regionalna organizacija Vinistra (Ivan Marić)
  3. Regionalna organizacija Bregovita Hrvatska (Josip Tržec)
  4. Regionalna organizacija Vino Dalmacije (Leo Gracin)
  5. Iločki podrumi d.d. (Renato Krčmar)
  6. Agrolaguna d.d. (Josip Barišić)
  7. Badel 1862 d.d. (Dubravko Ćuk)
  8. Blato 1902 d.d. (Nikola Milat)

Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore od 2011. godine promovira hrvatska vina pod krovnim brendom „Vina Croatia – Vina Mosaica“. Osnovni cilj je promocija Hrvatske kao vinske zemlje, pozicioniranje na vinskoj karti svijeta  te povećanje potrošnje i izvoza hrvatskih vina.

U fokusu promocije su četiri hrvatske vinske regije – Slavonija i hrvatsko Podunavlje, Dalmacija, Istra i Kvarner te Središnja bregovita Hrvatska, kao i najznačajnije hrvatske autohtone sorte. Plavac mali, Graševina, Malvazija istarska, Pošip, Babić, Teran i ostali autohtoni kultivari zaslužuju posebno mjesto na vinskoj karti. 

Iako poznata diljem svijeta po vrhunskim vinima i autohtonim sortama, Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji vina i veliki je uvoznik vina. Stupanj samodostatnosti iznosi 85 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom manja od 50 posto. Godišnje Hrvatska izvozi oko 5 milijuna, a uvozi oko 25 milijuna litara vina, uz generiranje vanjskotrgovinskog deficita od oko 15 milijuna eura. Još jedan od izazova jest i činjenica kako se površine pod vinogradima smanjuju – krajem prošle godine pod nasadima vinove loze bilo je 18.126 hektara.

„Rješenje za unapređenje stanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva jest u podizanju konkurentnosti, tehnološke razine proizvodnje, povećanju površina pod vinogradima i okrupnjavanju posjeda, ali i u povećanju proizvodnih kapaciteta kako bismo dosegnuli godišnju proizvodnju vina od sto milijuna litara godišnje. Također, očekujemo i snažniju podršku države kad je riječ o ulaganju u promociju hrvatskih vina diljem svijeta“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam prof. dr. sc. Dragan Kovačević.

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave