Kontinentalna Hrvatska

Kontinentalna se Hrvatska dijeli na četiri veće regije, sedam podregija i 35 vinogorja:

 

 

Kontinentalnu Hrvatsku karakteriziraju hladne zime i topla ljeta. Ipak, podregije središnja Hrvatska i sjeverozapadna Hrvatska značajno su hladnije od Slavonije i Podunavlja, pa se zbog toga u zapadnim dijelovima s posebno dobrim uspjehom uzgajaju aromatične sorte poput sauvignona ili muškata, te na hladnoću otporan rajnski rizling.

Sjeverni i središnji dijelovi idealni su za aromatične sorte i visoke predikate.

Kako odmičemo prema istoku, do izražaja dolaze burgundske sorte iz porodice pinota, od kojih ponajviše pinot crni, te chardonnay, a tu nastupa i najvažnija sorta kontinentalne Hrvatske – graševina. Graševina se može naći u svim kontinentalnim podregijama, ali najbolje rezultate daje baš u Slavoniji i Podunavlju. Na krajnjim istočnim granicama uz rijeku Dunav ponajbolje se snalaze traminac, frankovka, te bordoške sorte cabernet sauvignon i merlot. Tek u istočnijem dijelu kontinentalne Hrvatske se obrađuju pretežno veći vinogradi za razliku od čitavog ostatka Hrvatske gdje su tradicionalno vinogradarske parcele vrlo male i kreću se prosječno oko jednog hektara površine.

“Slavonija i Podunavlje carstvo su graševine”