/ / Go GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

Go GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

Manifestacija GO GROW, koja spaja međunarodni GROW du Monde i već tradicionalnu konferenciju GO (Graševina Osijek), održat će se na istoku Hrvatske od 13. do 17. lipnja. Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine.

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine. 

Prvo hrvatsko domaćinstvo GO GROW u partnerstvu podržava Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko- srijemska županija sa svojim turističkim zajednicama, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Udruga Graševina Croatica kao i gradovi Kutjevo, Orahovica, Osijek i Ilok, Udruga vinogradara Baranje Zmajevac, Udruga Kutjevačkih vinara i Vinart. 

U sklopu manifestacije održat će se i GO GROW konferencija, 16. lipnja u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije na kojoj će potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević govoriti o značaju vinarstva za hrvatsko gospodarstvo te o pozicioniranju graševine – najdominantnije i najzastupljenije sorte u Hrvatskoj. Zanimljivo će biti čuti kakva je perspektiva naših vina ove sorte među zemljama najznačajnijim proizvođačima graševine te koliki je izvozni potencijal.

Održat će se i više radionica te panela na kojima će sudjelovati i Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, na temu “Zemlja vina i turizma“ kao panelistica te  u svojstvu moderatorice na panelu „Pozicioniranje graševine na tržištu“.

Program manifestacije otvorit će radionica „Vina Brodsko-posavske županije“, 13. lipnja predstavljajući mala obiteljska gospodarstva koja ulažu veliki trud, ljubav, pažnju i znanje preneseno s generacije na generaciju, trudeći se njegovati tradiciju proizvodnje vina u Brodsko-posavskoj županiji. Eno-gastro ponuda je među prva četiri motiva dolaska u destinaciju tako da su vina i obiteljske vinarije glavni aduti za razvoj kontinentalnog turizma ove županije.  

Internacionalno ocjenjivanje graševina GROW du Monde 2023. održat će se 14. lipnja u Kutjevu, slavonskom gradiću na obroncima Papuka i Krndije, odavno poznatom po vinogradima i vrhunskim vinima. 

U programu manifestacije su i  studijska putovanja tako da će sudionici manifestacije posjetiti Kutjevačke vinograde, Orahovicu, Feričance, Erdut i Ilok.

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave