/ / Najvažnije o sorti traminac

Najvažnije o sorti traminac

Traminac je dobio ime prema mjestu Tramin u Južnom Tirolu (Italija), međutim podrijetlo iz tog mjesta nije dokazano. Smatra se kako je riječ o francuskoj sorti, aromatičnoj mutaciji sorte Savagnin rose. Danas je poznat veliki broj klonova, a unutar populacije poznati su Traminac crveni, Traminac mirisavi crveni te Traminac bijeli. Najpoznatiji sinonimi su Traminer roter, red, rouge (za crveni), te Gewürztraminer roter, Muskattraminer, Savagnin aromatique rose (za mirisni). Mirisni traminac prvi put je opisan u 19.stoljeću u Njemačkoj, a ime je dobio prema njemačkoj riječi „Gewurz“ što znači začin, te je danas najčešće uzgajana varijanta traminca. 

Traminac je srednje bujna sorta s velikim brojem gusto istjeranih uspravno rastućih mladica. List je malen do srednje velik, okruglast, trodijelan ili peterodijelan. Lice lista je golo, a naličje s čupercima paučinastih dlačica. Plojka je naborana, tamnozelenog lica i svijetlosivo zelenog naličja. Peteljka lista je kratka, tanka, crvenkasta. Grozd je malen, zbit, granat i stožast, kratke, čvrste i crvenkaste peteljke. Zrele bobice su malene, lagano izdužene, crvene, plavkasto oprašene, a kod mirisnog traminca crvenkasto oker žute, debele i čvrste kožice. Meso je gusto, sluzavo, slatkog soka karakterističnog mirisa i okusa. Dosta je otporan na peronosporu i pepelnicu, a srednje otporan na botritis.

Botaničke i druge značajke Traminca crvenog, mirisnog i bijelog su iste osim boje bobica.

U svijetu se uzgaja u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Moldaviji, SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Južnoafričkoj Republici.

U Hrvatskoj je pak najpoznatiji Iločki traminac koji se uzgaja na tom području od kraja 19. stoljeća, a danas obuhvaća površine od oko 100 ha, te se smatra jednim od vodećih europskih traminaca.

Riječ je o jednoj od najotmjenijih i najizrazitijih aromatičnih sorti svih vrsta s jakim okusima ličija i visokom razinom alkohola. Vina redovitih berbi su najčešće suha, lipasta i mednoga, zaokruženog okusa, bogata i puna. 

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave