/ / Upravo traju 6. Dani pošipa na Korčuli

Upravo traju 6. Dani pošipa na Korčuli

Pošip je sorta koja definitivno zaslužuje bolji status i jače brendiranje, zbog tradicije i izvrsnih vina kojima nekoliko dalmatinskih vinara mijenja definiciju bijelih vina u toj regiji. Jedna od akcija u tom smjeru su i popularni Dani Pošipa čije je šesto izdanje u subotu počelo u Smokvici na Korčuli. U devet dana koliko traje manifestacija, korčulanski vinari otvaraju vinarije posjetiteljima, uz zajedničke prezentacije, od kojih je najveća ona na završnoj Noći vina. Ove godine na Danima Pošipa sudjeluju vinarije Baničević-Car, Didovinka, Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare. Završna Noć vina najavljena je za 31. srpnja u uvali Zavalatica gdje će se moći kušati vina 13 vinara iz Smokvice i Čare.

Korčula ima više od 2000 godina tradicije vinogradarstva i vinarstva te neke od boljih položaja u Dalmaciji. Visoki standardi koje je svojim vinima postavio Luka Krajančić i ono što Jakša Krajančić radi u Nerici, zatim Stina vina, Grgić koji je napravio prve moderne pošipe u Hrvatskoj i Rizman s odličnom berbom 2015., pokazuju golemi potencijal pošipa kako jednog od najvažnijih hrvatskih bijelih vina.

Manifestacija Dani Pošipa održava se u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule, hotela Aminess Lume iz Brne te 13 vinarija, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare, uz medijsku podršku G.E.T. Reporta.

Izvor: Kult Plave Kamenice

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave