/ / U Splitu održano najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu

U Splitu održano najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu

Udruženje Vino Dalmacije je protekli tjedan bilo uspješan domaćin natjecanja Concours Mondial de Bruxelles – rosé wine session, koje je u Split donijelo čak 1.205 uzoraka rosé vina iz cijelog svijeta

Prestižni Concours Mondial de Bruxelles, koji ima značajan utjecaj na globalnu vinsku scenu, održao je Hotelu Amphora u Splitu, u tri dana, od 20. do 22. ožujka natjecanje na kojem je sudjelovalo čak 57 međunarodnih sudaca iz svih dijelova svijeta. Hrvatska je na natjecanju sudjelovala s 33 prijavljena uzorka, čiji će se uspjeh zajedno s rezultatima svih ostalih sudionika objaviti na web stranicama organizatora 28. ožujka 2024.

Gostovanje ovog uglednog međunarodnog natjecanja doprinosi prepoznatljivosti hrvatskih vina, ovaj puta s naglaskom na Dalmaciju, na svjetskoj vinskoj sceni. Organizator je odabrao upravo Dalmaciju za specijalizirano natjecanje jer je prepoznao potencijal te regije za proizvodnju ružičastih vina najviše kvalitete.

Rosé vina se proizvode na području cijele Hrvatske, a proizvodnja se u 5 godina udvostručila. Dalmacija je najveći proizvođač ružičastih vina, upravo zato je i odabrana za domaćina natjecanja. Osim toga, Dalmacija je, kako sa svim vinima, tako i s rose vinima, u zadnjih 10-ak godina napravila veliki iskorak što je vidljivo i na našem tržištu.

Prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, ističe da je ovakav događaj snažan doprinos promociji hrvatskog vinarstva i brendiranju Dalmacije kao enogastronomske destinacije.

„Dva i pol tisućljeća vinogradarstva posebno obilježavaju Dalmaciju kao domovinu autohtonih sorti vinove loze i vinograda koji svojim položajnim specifičnostima gotovo oduzimaju dah i daju vina vrhunske kvalitete. Kao vodeća institucija za nacionalnu promociju vina, Hrvatska gospodarska komora prepoznala je važnost ovog tradicionalnog vinskog natjecanja, uključili smo se i kao sponzori i kao partneri regionalne organizacije Vino Dalmacije jer držimo da je uz vrhunsku kvalitetu vina potreban i snažan marketing. Rose vina konzumiraju se rashlađena i obično sadrže manje alkohola zbog čega su zanimljiva posebno u enogastronomskoj ponudi tijekom ljeta, odnosno špice turističke sezone“, kaže Kovačević.

Uz Decanter i International Wine Challange, Concours Mondial de Bruxelles najznačajnije je svjetsko ocjenjivanje vina. Održano prvi put 1994. godine, a od 2006. svake godine mijenja lokaciju te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija, između ostalog, protekle godine u Istri. Poseban gost na natjecanju u Splitu bio je i Quentin Havaux, vlasnik natjecanja i CEO kompanije Vinopress.

Ove godine zabilježen je rekordan broj prijavljenih uzoraka rosé vina, koji su stigli iz čak 32 zemlje. Ponosni smo što smo ove godine u Dalmaciji kako bismo promovirali hrvatsko rosé vino koje još nije toliko poznato u svijetu, ali se kvalitetom pokazalo vrlo impresivno. Odlučili smo doći u Hrvatsku i zato što imate sve radne aspekte: dinamičnu proizvodnju, stručnost, kvalitetu, a uz to i prekrasan krajolik i fascinantnu obalu, što nam je omogućilo razne opcije za kušače koji zbog toga mogu napisati lijepu priču koju vrijedi ispričati cijelom svijetu“, oduševljen je Havaux Dalmacijom i ovogodišnjom organizacijom Concours Mondiala.

Tijekom vinskog natjecanja u Splitu, suci i novinari posjetili su dalmatinska vinogorja iz okolice Zadra i Šibenika, a dodatno je nakon natjecanja grupa specijaliziranih vinskih novinara otišla na studijsko putovanje pod nazivom “Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life” u vinogorja Hvar, Pelješac i Komarnu te u razgled Dubrovnika. Dalmacija kao vodeći proizvođač po broju etiketa ružičastih vina u Hrvatskoj i na taj način skreće pažnju svjetske i domaće javnosti i struke na kvalitetu svojih rosé, ali i svih ostalih vina koja se proizvode u Dalmaciji.

Manifestaciju su podržale sve četiri dalmatinske županije, HAPIH, HGK, HTZ i Ministarstvo poljoprivrede, a organizacijsku odgovornost domaćinstva je ponijelo udruženje Vino Dalmacije na čelu s profesorom vinarstva Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Leom Gracinom.

„Natjecanje ima dosta velik utjecaj na medije. Hrvatska će se i dalje spominjati, što je jedan od glavnih ciljeva, a također nam dovode i kušače iz cijelog svijeta, od kojih su značajan dio novinari. To je jedan od načina pomoću kojeg želimo promovirati hrvatska vina, u ovom slučaju naglašavajući dalmatinska, s obzirom na to da je Dalmacija bila domaćin“, navodi Gracin.

Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede, ističe da Ministarstvo kontinuirano podupire rad svih četiriju regionalnih organizacija vinara.

„Smatramo da je to najbolji način funkcioniranja jer su proizvođači udruženi i zajedno nastupaju na tržištu. Ovakav način promidžbe počeo je prošle godine u Istri, gdje je bio prvi Concours Mondial de Bruxelles u Hrvatskoj. Zaista smo ponosni što je ove godine nastavljen s Dalmacijom, koja je izabrala baš promidžbu roséa jer je najveći proizvođač ružičastih vina u Hrvatskoj“, rekla je Zokić.

Prošle godine, jubilarnom 30. izdanju Concours Mondial de Bruxelles domaćin je bila Vinistra, na kojem su se natjecala crna i bijela vina. Hrvatska vina okitila su se s 23 zlatne i 27 srebrnih medalja, a najbolje ocijenjeno vino iz Hrvatske bilo je vino Val Gambalera iz 2015. vinarije Meneghetti. Ove se godine suradnja s uglednim natjecanjem nastavila u Dalmaciji.

AUTOMATIZIRAN PROCES OCJENJIVANJA VINA

Na Concours Mondial de Bruxelles u Splitu sudjelovalo je 57 međunarodnih sudaca iz 23 zemlje svijeta. U postupku ocjenjivanja pojedinog vina, u slijepom kušanju sudjeluje 6 sudaca, uključujući i jednog iz Hrvatske. Kušači za ocjenjivanje imaju nekoliko minuta, promatraju boju, miris i okus te daju opisnu i brojčanu ocjenu koju unose u tablete, a sam proces je automatiziran. Nakon što unesu ocjenu, predsjednik svakog stola za kojim sjedi 6 sudaca tj. porote prokomentira ocjene koje su dali te ima pravo odbaciti neku ocjenu ekstremno nisku ili visoku, ako smatra da nije bilo prikladno ocijenjeno.

Fotografije: Ante Gusić

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave