/ / Održan En Primeur Graševine Croatice

Održan En Primeur Graševine Croatice

Rastao izvoz vina viših cjenovnih kategorija, pad uvoza

  • U prvih 10. mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, rastao je za gotovo 8 posto

U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, koju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica, a čiji je pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, ljubitelji vina u hotelu Esplanade Zagreb danas od 12 do 19 sati imaju priliku kušati mlada vina berbe 2022. godine.

„Iza nas je gospodarski iznimno teška godina koju je i u sektoru vinarstva obilježilo povećanje cijena inputa, od repromaterijala do radne snage, problemi zbog zastoja u lancima dobave i smanjenje uroda u prosjeku oko 10 do 15 posto zbog suše. Međutim, unatoč tim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas jedna uspješna vinarska godina. Imali smo visoku kvaliteta grožđa, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu“, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, na otvaranju jednog od najvažnijih godišnjih događanja hrvatske vinske industrije.

U prvih 10. mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine smanjio se uvoz, a izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, kvalitetnih vina i pjenušaca rastao je za gotovo 8 posto. Također, treba istaknuti da su hrvatska vina na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima osvojila veliki broj nagrada i priznanja, na što trebamo biti posebno ponosni.

Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, čestitala je regionalnom udruženju vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševini Croatici na uspješnoj organizaciji manifestacije koja doprinosi jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti hrvatskih vina, a na čemu sustavno rade u Ministarstvu poljoprivrede.

“Upravo je proizvođačima dana aktivna uloga u kreiranju prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao vinske zemlje uspostavom regionalnih organizacije vinara i vinogradara, a s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina Vlada RH je donijela Program sufinanciranja njihova rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano 6 milijuna kuna“, izjavila je Zokić te istaknula važnost Nacionalnog programa pomoći sektoru vina putem kojeg je hrvatskim vinarima i vinogradarima za 526 projekata ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna odobrena potpora vrijedna gotovo 630 milijuna kuna.

Udruženje vinarstva HGK prepoznalo je i podržalo En Primeur kao važnu manifestaciju slavonskih vinara koji se ove godine samostalno predstavljaju zagrebačkoj publici. 

Naša udruga nastavlja s tradicijom predstavljanja mladih vina, danas će se prezentirati 30 vinara. Prošla godina je bila vrlo zahtjevna zbog suše, u jednom trenutku bio je upitan urod jer su bobice grožđa bile pred dehidracijom, ali je kiša u zadnji čas spasila plod tako da smo na kraju imali dobro berbu koja je omogućila izradu vrhunskih vina i danas ih ovdje imamo priliku kušati“, kazao je Josip Pavić, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Kovačević zaključuje da se HGK i dalje zalaže da se, uz rješavanje strukturnih problema hrvatskog vinarstva, osnuje krovna nacionalna marketinška organizacija koja bi s marketinški ciljanim kampanjama osigurala, s jedne strane bolju promociju i prodaju hrvatskih vina na inozemnim tržištima, a s druge strane, daljnjim povećanjem kapaciteta i kvalitete – brendiranje Hrvatske kao eno-gastro turističke destinacije. 

Uz promenadno kušanje vina vinara Graševine Croatice, posjetitelji ovogodišnjeg izdanja En primeura imaju priliku upoznati se s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama te sudjelovanjem na stručnim panelima na kojima se diskutira o trendovima na tržištu vina Republike Hrvatske i vinsko-turističkoj ponudi Slavonije i hrvatskog Podunavlja. 

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave