/ / Održana 27. Vinistra u Poreču

Održana 27. Vinistra u Poreču

U porečkoj uvali Peškera, na prekrasno uređenom prostoru, prvi puta nakon početka pandemije, uz poštivanje epidemioloških mjera, nakon mjeseci ograničenja, održana je prva vinska mainifestacija u Republici Hrvatskoj, 27. Vinistra. Šezdeset je izlagača, svojom osobnošću i vrhunskim vinima već je tradicionalno Vinistru učinilo posebnom. Kroz tri dana od 18. do 20 lipnja 2021. godine, bila je jedinstvena prilika kušati različite stilove vina istarskih vinara. Predstavljena su pjenušava vina Istre, od pjenušaca Malvazije istarske do posebnih crvenih pjenušaca Hrvatice, Borgonje i Terana. Posebno je putovanje Svijetom Malvazija, krenuvši od lepršavih, svježih, cvjetnih i voćnih mladih malvazija do odležanih, složenih i slojevitih vina koja bude mnoštvo senzacija. Kolika je raskoš vina Malvazije istarske najbolje dočarava podatak da je od ukupno 55 ocjenjivanih Malvazija, Svijeta Malvazije zlatnu medalju osvojilo čak njih 45. Za Ljubitelje crnih vina pobrinula se najznačajnija i najzastupljenija crna vinska sorta Teran. Dominirali su odležani, puni, voćni, njegovani Terani od kojih je gotovo polovica na prethodno održanom ocjenjivanju zaslužila zlatnu medalju. Istra je poznata i po svojim muškatima. Brojna su bila vina različitih muškatnih sorata. Uvijek se posebno ističe vino Zaštićene oznake izvornosti, Muškat momjanski, iz okolice slikovitog grada Momjana, od sorte Muškat bijeli. Jednako tako raskošna su i vina sorata Muškat ruže i Muškata žutog. U konačnici, mogli bi reći da je 27. Vinistra najljepši oproštaj od proljeća i uvod u prekrasno ljeto okupano, vinom, morem i cjelokupnom gastronomskom ponudom naše prekrasne vinske podregije Istre.

Prodaja vina u Hrvatskoj se u 2020. godini praktički prepolovila, što je posljedica pada turističke potrošnje i blokade HoReCa kanala kroz koji naši vinari plasiraju gotovo 70 proizvodnje. Zato moramo biti svjesni da će oporavak ovog sektora značajno ovisiti i o oporavku turizma“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 27. Vinistre u Poreču.

Čestitao je svim pobjednicima ovogodišnjeg natjecanja „Svijet malvazije“ i svima koji su dobili oznaku Istarska kvaliteta pa naglasio kako je ključnu ulogu u stabilizaciji vinskog sektora u prošloj godini odigrao nacionalni program pomoći kojim je država sa 56 milijuna kuna, kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje, uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu. 

„Izborili smo se da pomoć sektoru vina od 20 milijuna kuna ide i u ovoj godini, međutim, trebamo biti oprezni oko krizne destilacije i njezina utjecaja na cijenu vina u maloprodaji, ali i na povećanje uvoza koji je u prošloj godini rastao za 7 posto. S druge strane u prošloj godini izvoz nam je u odnosu na 2019. pao za preko 20 posto i taj trend se nastavlja i prvom kvartalu ove godine. Jedino što ohrabruje jest činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije, vrhunskih vina i pjenušaca. Samo za ilustraciju, izvoz pjenušaca porastao je za 58 posto  i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, kao što ide i Istarsko, u smjeru visoke kvalitete“, poručio je Kovačević.

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave