/ / Škrlet oduševio Sarajlije

Škrlet oduševio Sarajlije

Sarajevo, 10. veljače 2024. – Škrlet je oduševio posjetitelje 17. međunarodnog festivala vina i gastronomije „Sarajevo Wine Fest“.

Škrlet je predstavljen na štandu udruge Bregovita Hrvatska te radionici Škrlet – najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske koju je vodio vinar Nikica Katić iz vinarije Klet Romić.

„Sudionici radionice bili su oduševljeni škrletom, a posebno ih je zadivio potencijal ove sorte u raznolikosti stilova. Kušali su od pjenušca preko maceriranih vina do vina iz amfore. Nisu mogli vjerovati da škrlet može dati kako lagano, svježe, voćno i pitko vino, tako i kompleksno i moćno vino kao što su macerati. Uz vina oduševila ih je i cijela Moslavina. Pričali smo o njezinu tlu, klimi i turističkoj ponudi“, kazao je Katić.

Iako se o vinima vinara Bregovite Hrvatske u Sarajevu pozitivno govori, oni su svjesni da pri osvajanju novog tržišta ima dosta izazova.

„Škrlet je posjetiteljima ovog festivala bio nešto posve novo. Vino opisuju kao lagano i lepršavo te kažu da će mu se rado vratiti! Iako je škrlet svima bio ugodno iznenađenje, i dalje sustavno trebamo raditi na njegovoj promociji. Tek tada možemo ostvariti naš cilj – izlazak naših vina na bosanskohercegovačko tržište i povećanje njihove prodaje“, rekla je Ivana Gelo Seletković iz vinarije Seletković.

Uz škrlete Vina Seletković i Klet Romić posjetitelji su mogli kušati i vina iste sorte čiji su proizvođači vinarije Glavica, Voštinić – Klasnić, Florijanović, Košutić, Ptičar i Kosovec.

Udruga Bregovita Hrvatska u Sarajevu je predstavila i vina vinarije Bodren iz Hrvatskog zagorja – slatka vina i ona ledenih berbi te pjenušce.

Izložbeni prostor Bregovite Hrvatske na SWF-u obišli su veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić,ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Nikica Pažin, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske Josip Pavić i savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vanda Babić Galić.

Nastup Bregovite Hrvatske na sarajevskom festivalu vina organiziran je uz podršku Hrvatske gospodarske komore.

Udruga Bregovita Hrvatska regionalna je organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Spomenuta vinska regija obuhvaća pet vinogorja: Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja i Moslavine te Plešivice.

Na ovogodišnjem SWF-u, rekordnom po posjećenosti, sudjelovalo je 70 izlagača iz južne, središnje te istočne Europe – od Italije preko Mađarske do Sjeverne Makedonije.

Podijeli na društvenim mrežama!

Povezane objave